ENGLISH VERSION: www.sgda.sk/statistics/

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.

Podľa štatistík občianskeho združenia Slovak Game Developers Association kľúčové ukazovatele v slovenskom videohernom priemysle pokračujú v poklese, ktorý sa po pandemickom náraste zhoduje s trendmi na globálnom hernom trhu. Ten bol v posledných rokoch nútený vysporiadať sa s klesajucimi ziskami najmä konsolidáciou a prepúšťaním, ktoré však Slovensko výrazne nezasiahlo.

Na celkovom obrate 70 miliónov EUR v roku 2023 sa podieľalo 10% najväčších spoločností sumou 58,6 milióna. Podiel ekonomicky najvýkonnejších spoločností na celkovom obrate v porovnaní s ostatnými sa takmer nezmenil a predstavuje 83,5%. Menšie podnikateľské subjekty tak aj naďalej držia tempo rastu s väčšími spoločnosťami.

Na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, pričom najväčšou z nich je dlhodobo bratislavské štúdio Pixel Federation. Medzi ďalšie veľké spoločnosti patria QORPO, Nine Rocks Games, Superscale a STUDIO 727. V Bratislave a okolí je sústredených 65% všetkých spoločností, zatiaľ čo v Košiciach a východnej časti Slovenska sídli 29%. Medzi najväčšie spoločnosti z východu patria Inlogic Software a Games Farm.

V roku 2023 domáci vývojári vydali 80 vlastných hier a formou spolupráce s inými subjektmi vzniklo 157 projektov. Celkovo sa pracuje na viac než 310 pripravovaných hrách, pričom najväčšími cieľovými platformami pri vydaní sú PC (72,5%), mobilné zariadenia (31,9%), Xbox konzoly (23,2%) a Playstation konzoly (18,8%).

Spoločnosti v hernom priemysle zamestnávajú aktuálne 1017 pracovníkov, z ktorých 21% tvoria ženy a 9% vývojári zo zahraničia. Medzi najžiadanejšie pracovné pozície patria programovanie, herný dizajn, tvorba grafiky a marketing, ktoré sú aj najťažšie obsaditeľné.

 

O SGDA
Cieľom občianskeho združenia Slovak Game Developers Association (SGDA) je formovanie atraktívneho prostredia a zlepšovanie podmienok pre vývoj hier na Slovensku, podpora herných vývojárov a herných startupov, vzdelávanie a rozvoj talentov a osveta odbornej i laickej verejnosti v oblasti tvorby digitálnych hier. Viac informácií nájdete na stránkach: www.sgda.sk

Kontakt pre médiá
Maroš Brojo (Výkonný riaditeľ SGDA)
maros.brojo@sgda.sk